Svenska för hantverkare, SFH

Foto: Mostphotos

Har du tidigare erfarenhet inom bygg, måleri, elektriker, svetsare, fordonsmekaniker eller billackerare? Vi har utbildningen för dig som vill fortsätta arbeta med yrket i Sverige.

Yrkesutbildningar för dig utan yrkesförkunskaper i kombination med SFI erbjuder vi också.

Du läser Svenska för invandrare, samtidigt som du lär dig yrkesspråket. Du får kontakt med din bransch och praktiserar tillsammans med en handledare på din arbetsplats. Du kan få dina yrkeskunskaper kartlagda och du har möjlighet till komplettering av dina kunskaper. Du fortsätter eventuellt på Svenska som andraspråk, SVA, på grundläggande nivå. Du får information om arbetsmiljö och säkerhet.

Kurstiden är individuell.

Det är en sammanhållen utbildning, vilket innebär både sfi och yrkesutbildning (gymnasiekurser). Du studerar fem dagar i veckan.

Under utbildningstiden får du information om den svenska arbetsmarknaden och fackliga frågor med mera. Studiebesök ingår.

Krav: Minst påbörjad SFI D-nivå (betyg från SFI C).

Ansökningsblanketten fylls i och lämnas till Vuxenutbildningen i din hemkommun för godkännande.

Svenska för yrkesutbildade i Stockholm län

Svenska  för yrkesutbildade, Sfx, är ett samarbete mellan samtliga kommuner i Stockholms län, kommunernas medlemsorganisation Storsthlm och Länsstyrelsen i Stockholm. Svenska för yrkesutbildade är svenskundervisning med fokus på yrkesspråket. Syftet är att förkorta tiden till arbete eller företagande. I dagsläget finns kurser för elva olika yrkesområden. Kurserna är gratis för eleven och betalas av hemkommunen.

Läs mer om  Sfx-utbildningar

Kontakt för den här sidan: centrumvux@haninge.se

Senast uppdaterad: 26 februari 2019