Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Ansök till SFX

Svenska för yrkesutbildade är svenskundervisning med fokus på yrkesspråket. Det ger också en möjlighet att lära sig hur arbetsmarknaden och ditt yrke fungerar i Sverige. Du studerar tillsammans med andra från ditt yrkesområde. Syftet är att förkorta tiden till arbete eller företagande. 

Kurser

I dagsläget finns kurser för elva olika yrkesområden. Kurserna är gratis för eleven och betalas av hemkommunen. SFX-kurserna börjar från olika svensknivåer. Både SFI (svenska för invandrare) och SVA (grundskole- och gymnasiesvenska) ingår i kurserna.

Här kan du läsa om kurserna inom SFX.

Samma CSN-regler gäller som för vanliga kurser i SFI och SVA.

Praktikplats

På vissa SFX-utbildningar erbjuds praktik på en arbetsplats och chans att komplettera utbildningen på högskola eller gymnasium.

Samarbete

Svenska för yrkesutbildade, SFX, är ett samarbete mellan samtliga kommuner i Stockholms län, kommunernas medlemsorganisation Storstockholm och Länsstyrelsen i Stockholm.

Senast uppdaterad: 12 januari 2024