Hej! Du använder en gammal webbläsare

Inom kort kommer vissa funktioner på haninge.se inte fungera med den här gamla webbläsaren. Vi vill gärna ha dig kvar som besökare och rekommenderar att byta till Mozilla Firefox, Google Chrome eller Microsoft Edge.

Klassrum eller distans

Vi erbjuder olika studieformer. Det finns distansstudier, online-undervisning och dag- och kvällsundervisning.

Klassrumsundervisning, dag/kväll

I klassrumsundervisningen har du lektioner och kan träffa läraren under bestämda handledningstider. Vissa undervisningspass är online. Du måste vara närvarande vid genomförande av prov, nationella prov och muntliga redovisningar. Heltidsstudier motsvarar cirka 20 poäng per vecka och innebär ungefär 40 timmars studier per vecka, inklusive egenstudier.

Onlineundervisning

Att studera online innebär att du har ett stort ansvar för att genomföra dina studier på egen hand. Läraren avgör vilka lektioner/moment som är obligatoriska. Du kan få handledningstider, men studieformen bygger främst på egenstudier. Lektioner och handledningstider är inte samma sak och de ersätter inte varandra. Om du deltar på lektionerna måste du läsa så du följer med i lärarens planering. Om du inte är i fas med planeringen hänvisas du till lärarens schemalagda handledningstider för frågor. Din kursplan finns tillgänglig på en digital plattform. Du behöver ha grundläggande kunskaper om att använda datorer och tillgång till en egen dator samt vara aktiv på skolans plattform. Du behöver också ha internetuppkoppling. Du måste vara närvarande vid genomförande av prov, nationella prov och muntliga redovisningar. Heltidsstudier motsvarar cirka 20 poäng per vecka och innebär ungefär 40 timmars studier per vecka, inklusive egenstudier.

Distansstudier

Du studerar via en digital plattform. Här kombineras egenstudier med obligatoriska delar som leds av läraren, och du har möjlighet att träffa läraren för handledning. Du har ett stort ansvar för att genomföra dina studier på egen hand. Du behöver ha grundläggande kunskaper om att använda datorer och tillgång till en dator med internetuppkoppling. Det första tillfället är obligatoriskt. Du måste vara närvarande vid genomförande av prov, laborationer, nationella prov och muntliga redovisningar. Heltidsstudier motsvarar cirka 20 poäng per vecka och innebär ungefär 40 timmars studier per vecka.

Hur väljer jag studieform?

Ibland kan det vara svårt att veta om du ska studera på plats i skolan eller på distans. Punkterna 1-10 kan hjälpa dig att välja rätt studieform.

Svara JA/NEJ på om påstående nedan stämmer in på din situation:

 1. Jag arbetar mindre än 50%.
 2. Jag studerar inte mer än heltid.
 3. Jag har en rimlig resväg till mitt arbete.
 4. Jag har god tillgång till dator och/eller Internet.
 5. Jag har en bra plats som jag kan studera på.
 6. Jag har lätt att fokusera när jag ska studera själv.
 7. Jag har en hemsituation som möjliggör att studera självständigt.
 8. Jag har lätt att planera tid för mina studier.
 9. Det är lätt för mig att komma till skolan på bestämda tider för att göra prov.
 10. Om du vill läsa yrkesutbildningar och ekonomi: Jag har möjlighet att gå på praktik på heltid i 4-5 veckor.

Om du har svarat JA på de flesta påståenden har du förutsättningar att studera på distans.

Den hjälp vi kan erbjuda:

 • Lärcentrum på skolan där du kan få hjälp, t.ex. använda en dator/Internet och studera i lugn och ro med lärarstöd (på bestämda tider).
  Mer information om Lärcentrum
 • Du kan få tillgång till digitala verktyg som kommer att underlätta dina studier. Prata med din lärare eller personalen i Lärcentrum.
 • Varje lärare har en timme handledningstid i veckan.
 • Det finns studie- och datorstöd på biblioteket i Handen.

Om du har svarat NEJ på ett eller flera påståenden och väljer att studera en kurs på distans är det viktigt att du berättar för din lärare vilka behov/svårigheter du har.

Om du har kommit fram till att en distanskurs inte passar dig erbjuder vi många kurser på dagtid och ibland även kvällstid på plats i skolan.

Senast uppdaterad: 22 mars 2024