Kombinationsutbildning restaurang, inriktning storkök
En utbildning där du lär dig svenska genom att både jobba praktiskt i köket och läsa svenska på SFI

Utbildningen är till dig som läser SFI C eller SFI D, har ett stort intresse för matlagning och vill arbeta inom restaurang eller storkök.
Utbildningen är en kombinationsutbildning med arbetsplatsförlagt lärande, APL, vilket innebär att du läser en yrkesutbildning samtidigt som du studerar SFI och yrkessvenska (den svenska du behöver för att kunna arbeta i yrket). I utbildningen kommer du lära dig allt som du behöver veta när du arbetar i ett kök, samtidigt som du fortsätter utveckla dina kunskaper i svenska språket. Yrkesdelen innehåller både teoretiska och praktiska moment i ett kök.
Det är heltidsstudier och du studerar mellan kl. 8.00 och 16.00 varje dag under utbildningstiden. Utbildningen gör inga uppehåll under höst- och vårtermin. Vuxenutbildningen har inga lovdagar.
Efter utbildningen kan du söka arbete inom restaurang och storkök. Är du intresserad av utbildningen kommer du att bli kallad till en kort intervju.
Kurser som ingår
Termin 1
- Livsmedelshygien, 100 poäng
- Matlagning nivå 1, 100 poäng
- Matlagning nivå 2, 100 poäng
Termin 2
- Matlagning nivå 3, 200 poäng
- Bageri nivå 12, 100 poäng
Termin 3
- Matlagning nivå 4, 200 poäng
- Mat och dryck i kombination, 100 poäng
- Livsmedel och näringskunskap, 100 poäng
Utbildningen innehåller även:
- Yrkessvenska, orienteringskurs gymnasial nivå, 200 poäng
- Arbetsplatsförlagt lärande, APL 10 veckor (under termin 2 och 3)
Studieekonomi
Du kan söka studiemedel hos CSN för att läsa utbildningen. Det är viktigt att veta att studiemedel kan påverka din ekonomi, till exempel om du har försörjningsstöd (ekonomiskt bistånd) från kommunen. Ta reda på vad som gäller just för dig.
Förkunskaper
Du läser SFI på C- eller D-nivå.
Kontakt
Studie- och yrkesvägledare
08- 606 79 50
syv@haninge.se
Besöksadress
Marinens väg 30, plan 5, ingång O
Senast uppdaterad: 6 maj 2025